El

Nedan visas elförbrukningen i Telias lokaler under den senaste veckan. I figuren syns det senaste avlästa värdet, samt max- och min- och medelvärden under perioden.

Det syns tydligt i figuren ovan när verksamheten startar, samt slutar på dagen. Vid uppstart ca 9:00 dubbleras i princip elförbrukningen från ca 4 kW till ca 7,5 kW. 4 kW motsvarar en elkostnad på ca 4 kr/timme exkl moms och motsvarande 7,5 kr/timme för 7,5 kW. Med den nuvarande elförbrukningen så landar årskostnaden för elförbrukningen omkring 40-45 000 kr exkl moms.

Sätt att minska elförbrukningen

Det är uppenbart att mycket el används på natten, då det egentligen inte borde gå åt sådana mängder el. Ett sätt att minska elförbrukningen på natten kan vara att se över vilka tv-skärmar och annan elektronik som verkligen behöver vara på under natten. Kanske går det att sätta timer på vissa av skärmarna, då det nog inte är så många som kollar in genom skyltfönstrena kl 2 på natten.

Ett annat sätt att minska elförbrukningen är genom att programmera luftvärmepumparna som används för komfortkyla i butiken och lagret till att endast vara igång en stund innan uppstart och en stund efter nedstängning. Det borde gå att spara in 5-10 000 kr/år (exkl moms) utan några större investeringar på dessa sätt.

Ett första steg är att testa hur mycket el de olika värmepumparna använder. Detta görs genom att stänga av dem en i sänder under 10-15 minuter för att se hur mycket lägre elförbrukningen blir. Genom att se hur mycket lägre elförbrukningen blir med avstängda värmepumpar går det att räkna ut hur mycket det går att spara in genom att programmera om dem.

Nästa steg är att programmera enheterna att starta samt stängas av vid givna tidpunkter på morgon och kväll mån-fre, samt på lördag. På söndagar kan enheterna vara helt avstängda. Föreslagna tider bör vara mån-fre 8:00-18:30, lör 8:00-16:00.

Att minska elförbrukningen betyder givetvis minskade elkostnader, men det ger också en stor besparing för miljön. Eftersom det svenska elsystemet är sammankopplat med bl.a. Danmarks elsystem, så betyder en minskning av elkonsumtion att det är s.k. marginalel som minskar vilket i detta fall kommer från koleldade kraftverk. Detta innebär att besparingen ovan kan bidra till minskade utsläpp av koldioxid med upp till ca 5 ton/år, vilket motsvarar vad en halv svensk person använder totalt per år.

Kommentarer angående elförbrukningen

Har ni kommentarer angående elanvändningen, skriv gärna in dem här. Ifall det är något akut fel kontaktar ni Anna Lena på 0733-22 61 51.