Historia

Historiken bakom Fastigheten Broktorp 4 AB sträcker sig tillbaka ända till 1930-talet. Följ utvecklingen av företaget som börjar med ett jobb hos Höglunds Radio 1934…

Springpojke hos Höglunds Radio

1934 börjar Roy Nyberg jobba som springpojke hos Höglunds Radio i Halmstad. Roy arbetade på Höglunds med att leverera radioapparater, samt installera dessa. Man behövde nämligen ställa in antennen m.m. vilket upplevdes som mycket svårt och komplicerat och inte något som vanligt folk hade förståelse för på den tiden. Detta gjorde Roy från att han var 12 år och några år framåt.

Militärtiden

Roy gjorde sedermera sin militärtjänstgöring, först vid F5 i Ljungbyhed och senare vid F14 i Halmstad där han kom att arbeta med dåtidens radiosystem i framförallt B18-planen. Vid samma tid träffade Roy även sin blivande fru, Judit, som vid tillfället arbetade på Meijels pappershandel. Under sin tid på F14 började han köpa in radioapparater som han hyrde ut till kollegor på F14 och andra som arbetade både på F14 och I16 i Halmstad. Detta var början till Roys framtida karriär som radiohandlare.

Satsningen

När det 1958 annonserades att F14 skulle lägga ned i Halmstad tog Roy och Judit beslutet att de ville stanna kvar i Halmstad, istället för att flytta till någon annan ort med flygflottilj. Roy såg att han kunde använda sina kunskaper inom radioteknik för att börja sälja radio och TV-apparater. För egna pengar bekostade Roy och Judit en fyraveckors kurs i TV-teknik åt Roy i Stockholm dit hela familjen Nyberg åkte, nu även med femåringen Anna Lena.

Roy Nyberg tv-kurs

Roy föddes i Bergen, Norge vilket humoristiskt kommenteras i artikeln ovan:

Tekniker Nyberg är visserligen inte född halmstadbo men han har bott här sedan han var nio månader gammal och tycker med all rätt att Halmstad är hans hemstad.

Roy Nybergs Radio och TV

Roy Nybergs radio och tv öppningsannons Brogatan 44

Den 8 december 1958 öppnades dörrarna till Roy Nyberg Radio och TV, som vid den tiden låg i en liten lokal på Brogatan 44. Till en början var det enbart butikslokalen på bottenvåningen, men kort efter öppnandet fick Roy reda på att damen som bodde ovanför butiken skulle flytta, så inom kort hade de även hyrt denna lägenhet som kunde användas till reparationsverkstad.

Med Judits bakgrund från Meijels med reklam och design och Roys bakgrund inom radio- och TV-teknik, skapade de tillsammans en av Halmstads mest besökta och trevliga radio- och TV-affärer. Många Halmstadbor kan än idag komma ihåg när de köpte sin första radio eller TV hos Roy Nyberg…

Grundandet av Expert

Under 60-talet startade Roy Nybergs Radio och TV tillsammans med fyra andra radio och TV-handlare organisationen Samex. Samex hade som mål att sänka inköpspriserna för de samverkande handlarna och för att köpa in produkter med hög kvalitet baserat på expertkunskap. Just denna del – expertkunskapen hos de deltagande företagen – var det som la grunden till namnbytet till Expert ett antal år senare.

Flytten till Brogatan 9

Butiken på Brogatan blomstrade och efter åtta framgångsrika år behövdes det nya större lokaler. Flytten gick till Brogatan 9 där man 1966 fick en stor lokal utmed Brogatan, bara ett stenkast från Stora Torg. Även här fanns det plats för en stor verkstad på andra våningen och plats även för kontor och utställningslokal.

Roy Nybergs radion och TV Samex Brogatan 9 kväll

Efter några år som hyresgäster på Brogatan 9 fick Roy och Judit möjligheten att köpa fastigheten (som heter Broktorp 4), vilket de också gjorde. Så från 1974 kom fastigheten i familjens ägo.
Nu kunde man även bygga ut fastigheten genom att bygga till ett förråd på innergården och ta hela andra våningen i anspråk till reparationsverkstad, fikarum, kontor mm.

Roy Nybergs radio och tv verkstad Brogatan 44

Hela kvarteret där fastigheten ligger heter Broktorp och i början av 70-talet ville Skanska köpa nästan hela kvarteret för att jämna det med marken och bygga en stor kontors- och butiksfastighet i dess ställe. Som tur är kunde Roy och Judit lämna det bästa budet på fastigheten och kunde därmed spara vår fastighet till kommande generationer.

Pension

Efter att ha drivit Roy Nyberg Radio och TV i drygt 20 år, var det dags för Roy och Judit att lämna över stafettpinnen för butiken. Butiken såldes till Expertkedjan och Roy och Judit kunde gå i pension vid 56/57 års ålder. Men de behöll givetvis fastigheten!

Nya hyresgäster

Under åren som gick har sedan många hyresgäster tagit del av det fantastiska läget på Brogatan 9/Hantverksgatan 22. Bland annat har Atlas Resor, Lotten, Julius Guld, Centrumvideo, Mårtenssons ur & guld, Klangs sport och fiske, samt Företagsekonomi, med flera funnits hos oss i fastigheten.

Familjeföretag

Från starten av Roy Nyberg Radio och TV har det alltid varit ett famljeföretag i grund och botten, med Roy och Judit från starten. Deras dotter Anna Lena arbetade länge i butiken, även efter att Roy och Judit sålt den. Från 1999 har Anna Lena varit med och drivit företaget, i första hand tillsammans med Roy. På senare tid har även Anders (Anna Lenas man) kommit in i driften av fastigheten. Den senaste förändringen av familjeföretaget gjordes våren 2012, då Fastigheten Broktorp 4 AB bildades. Vid bildandet kom även Anna Lena och Anders två söner, Andreas och John, in i företaget.
Sedan hösten 2015 är varken Roy eller Judit (2012) med oss längre, men vi i familjen Hanning ser nu till att tillsammans utveckla Fastigheten Broktorp 4 AB med satsningar för framtiden, inspirerade av den långa historia som företaget har med sig!